Omitir los comandos de cinta
Saltar al contenido principal
Actividades y Agenda
 • Escuchar contenido
 • Imprimir la página
 • Enviar a un amigo
 • Suscribirse al RSS de la página
 • Compartir en Facebook
 • Compartir en Twitter
 • Compartir en Linkedin
 • Compartir en Google+

Palabras de Su Alteza Real el Príncipe de Asturias en el acto de entrega de los "Premis Pimes 2006"

Barcelona, 18.05.2006

 Bona nit a tothom:

  Senyores i senyors

  Si em permeten, abans de començar, només dues paraules :

  Felicitats Barça, Felicitats als Campions dandrsquo;Europa i a tots els culés.

Vull agrair, en primer lloc, landrsquo;amable invitació de PIMEC per a que la Princesa i jo presidíssim aquest acte de lliurament dels premis PIMES dos mil sis. Ens alegra especialment que aquesta celebració ens porti de nou a Barcelona; ciutat per la que sempre hem sentit una estima molt arrelada en la nostra família, i que mostra una gran riquesa dandrsquo;iniciatives que representen bé la moderna cultura empresarial. Es una magnífica oportunitat de conèixer millor la realitat actual de les micro, petites i mitjanes empreses catalanes, així com les vostres perspectives de cara al futur. 

No és aquesta la primera vegada que assisteixo a un acte com aquest que avui ens aplega. Ja ho vaig fer ara fa vuit anys; llavors vaig prometre que hi tornaria, i tinc la gran satisfacció de fer-ho avui, juntament amb la Princesa, per què aquesta celebració suposa un homenatge a tot el teixit empresarial, que està realitzant importants esforços en moments, sens dubte, de gran complexitat, davant els grans i ràpids canvis que imposa la globalització. Hem vist aquesta nit algunes de les fites dandrsquo;aquests esforços, a través de la informació que hem rebut sobre les empreses guardonades. Sincerament, a totes elles, vull dirigir la nostra felicitació mes cordial; son un exemple!.

Les empreses, enteses com la suma de landrsquo;esforç de landrsquo;empresariat, de la dedicació que comporta tota aposta emprenedora i de la valuosa aportació diària dels seus treballadors, són, sens dubte, un pilar clau per al benestar del nostre pais. En aquest sentit, el teixit  andldquo;pimeandrdquo; és fonamental, perquè són les petites i mitjanes empreses les principals generadors de llocs de treball i de contribució a la riquesa. Per tot això, les Administracions Públiques i, en general, totes les institucions implicades en el millor desenvolupament empresarial, han dandrsquo;aportar el seu més gran esforç, a fi dandrsquo;ajudar-les a generar el millor entorn posible, en el qual puguin continuar avançant en la carrera imparable de la competitivitat.

En els nostres viatges institucionals a landrsquo;estranger, tenim la gran satisfacció de constatar que les empreses espanyoles, moltes dandrsquo;elles andldquo;pimesandrdquo;, no ténem rés a envejar a les de la resta de països més avançats del món. Landrsquo;aposta dels empresaris espanyols per les noves tecnologies, per la innovació, per la formació, per la qüalitat i pel diseny; en definitiva, per oferir un valor afegit als seus productes o serveis, és cada dia més clara i decidida. Aquesta és la millor manera de consolidar la nostra posició en uns mercats cada dia més competitius.

 Els canvis econòmics de la globalització poden significar un repte, però cal insistir en què realment representen també una oportunitat per a les vostres empreses. No hi ha dubte de què ens trobem davant landrsquo;aparició dandrsquo;un nou model productiu, que genera grans dificultats per a algunes dandrsquo;elles. En aquest canvi de model, les que més pateixen són les empreses de dimensió menor, particularment dins el sector industrial. No sandrsquo;han dandrsquo;estalviar esforços que poguin ajudar-les.

Al mismo tiempo, las empresas deben innovar, internacionalizarse y formar adecuadamente a sus plantillas. Como empresarios, vosotros lo sabéis mejor que nadie, aunque no es una tarea fácil para las pequeñas empresas, donde, muchas veces, el propietario se ocupa personalmente de cada una de aquellas áreas.

La capacidad de innovación tiene consecuencias directas para competir en cualquier nivel. Los valores creados por la innovación se manifiestan en nuevos productos, nuevos procesos o nuevas formas de organizar la producción. La innovación transforma las capacidades propias de la andldquo;pymeandrdquo;, dotándola de mayor flexibilidad y haciéndola más apta para aprender y explotar nuevas ideas.

Por otro lado, en un mundo globalizado, el grado de internacionalización de la economía es un buen indicador del grado de competitividad del tejido empresarial de un país en el plano internacional. Los resultados en materia de internacionalización alcanzados por España se pueden considerar muy positivos, aunque creo que todos estamos de acuerdo en que la presencia de las andldquo;pymesandrdquo; en este proceso debe acrecentarse. Han de tenerse en cuenta las distintas implicaciones organizativas y logísticas asociadas a cada una de las fases del proceso de internacionalización, desde la búsqueda de nuevos mercados hasta la creación de filiales o alianzas con empresas locales.

En cualquier caso, las oportunidades que se abren a las andldquo;pymesandrdquo; como consecuencia de una estrategia de internacionalización son muy importantes, tanto en términos de mayor volumen de ventas, como de diversificación de las mismas.

Finalmente, el ámbito de la formación presenta numerosos aspectos de gran interés. Todos compartimos la idea de que el capital humano es un elemento clave para conseguir un tejido productivo innovador, que permita incrementos de productividad basados en el uso de la tecnología y la generación de valor añadido.

En España, se ha hecho un gran esfuerzo para potenciar la formación. Los niveles de nuestros titulados universitarios, así lo demuestran. Sin embargo, aún debemos redoblar nuestro empeño con tal objetivo, pues las empresas innovadoras e internacionalizadas necesitan sin duda contar con profesionales cada vez mejor formados. El futuro bienestar de España y de todos los españoles depende de ello.

Para terminar, deseo manifestar mi felicitación a PIMEC por su papel como auténtico andldquo;agente socialandrdquo;, como bien lo demuestra la  implantación, desde hace ya cinco años, de los Premios andldquo;Valors dandrsquo;empresaandrdquo;, que reconocen, como avanzaba el Presidente de PIMEC, la creciente sensibilidad de nuestros empresarios por integrar, en su gestión, políticas de compromiso social.

Bien sabéis que vuestra apuesta por un proyecto empresarial que beneficia a toda la sociedad, cuenta con el total apoyo de la Corona,  consciente del importante papel que vosotros, los empresarios de las pequeñas y medianas empresas, representáis para Cataluña y para toda España.

Acabo tot reiterant la nostra satisfacció per haver tingut la oportunitat de compartir aquesta grata vetllada amb tots vosaltres, i la nostra felicitació a tots els guardonats, així com als organitzadors dandrsquo;aquest acte, y a tots els membres de PIMEC. Us encoratgem a mantenir viva la vostra proverbial capacitat dandrsquo;empresa i la vostra contribució desde Catalunya a fer una Espanya cada dia més competitiva, desenvolupada i pròspera per a tots.

Moltes gràcies.

Volver a Discursos
 • Escuchar contenido
 • Imprimir la página
 • Enviar a un amigo
 • Suscribirse al RSS de la página
 • Compartir en Facebook
 • Compartir en Twitter
 • Compartir en Linkedin
 • Compartir en Google+